Haber

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Faaliyete Geçecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bu yıl faaliyete geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Eğitim alanındaki işbirliğimizin nişanesi olacak bu üniversite, aynı zamanda Japonya ile işbirliğimizin çeşitlenmesine de olanak tanıyor.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ile görüştü. Bakanlıkta gerçekleştirilen ikili ve heyetler arası toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Fidan, Ocak ayı başında Japonya’da meydana gelen deprem ve Tokyo Haneda Havalimanı’nda meydana gelen uçak kazası nedeniyle başsağlığı diledi. Japonya’nın güçlü ekonomisi, teknolojik yetkinliği ve jeostratejik konumuyla güçlenen Asya’nın kilit ülkesi olduğunu kaydeden Fidan, şöyle konuştu: “Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya, kendi bölgesini aşan küresel bir nüfusa ve ölçeğe sahip. Türkiye ve Japonya gücünü tarihten alıyor.” 2013 yılında ilişkilerimizi bu sağlam temel üzerinde geliştirerek stratejik ortaklık düzeyine çıkarmıştık. Hatırlanacağı gibi o dönemde bu bağları dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanımız geliştirmişti. Bildiğiniz gibi Japonya, ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından çok değerli yardımlarda bulunmuş ve halen afet bölgelerindeki inşaat ve canlandırma faaliyetlerine katkı sağlamaya devam ediyor. “Gösterdikleri güçlü dayanışmadan dolayı dostlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

İlgili Makaleler

‘ANLAŞMALAR EN KISA ZAMANDA İMZALANACAK’

2024 yılının Japonya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Fidan, bu vesileyle yıl boyunca kültürel, akademik ve ekonomik etkinliklerin düzenleneceğini söyledi. Bunun ilişkilere ivme kazandıracağını belirten Fidan, “Gündemimizin önemli projelerinden biri olan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bu yıl faaliyete geçecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Eğitim alanındaki iş birliğimizin işareti aynı zamanda Japonya ile iş birliğimizin de işareti olacaktır.” “Bugün Sayın Bakanımızla uzun süredir müzakereleri devam eden ekonomik ortaklık ve sosyal güvenlik anlaşmalarının akıbetini de görüştük. Bunları karşılıklı yarar esasına göre sonuçlandırmak ve imza olarak imzalamak istediğimizi kaydettik. En kısa zamanda” dedi.

‘TERÖRİZLE MÜCADELE İÇİN ORTAK ÇABAMIZI YOĞUNLAYACAĞIZ’

Bu yıl ilk kez düzenlenmesi planlanan Türkiye Japonya Enerji Forumu’na ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Fidan, iki ülke arasında birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da mevcut iş birliği potansiyelinin, önümüzdeki dönemde daha da artacağını ifade etti. gerçekleştirileceğini belirterek, “Japonya’nın güvenlik ve savunma alanında son dönemde attığı adımlar hayata geçecek” dedi. Biz de adımları takip ediyoruz. Ülkelerimiz arasında savunma sanayi alanında yeni ortaklık fırsatlarının olduğuna inanıyoruz. Bugün terörle mücadelede de işbirliğini görüştük. Bu alandaki ortak çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Bugün Sayın Bakanımızla ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel konuları da görüşme fırsatı bulduk. Kore Yarımadası’nda Türkiye ve Asya Pasifik Bölgesi’ndeki güncel gelişmeleri ele aldık. Gazze’deki katliamın ve Ukrayna’daki savaşın bir an önce sorgulanması gerektiğini vurguladık. Daha fazla masum insanın kanının akmasına izin verilmemeli. Ortadoğu’da kalıcı barış ancak iki devletli çözümle sağlanabilir. “Geçebileceğine inanıyoruz. Onlarla aynı görüşü paylaştığımızı görmek bizi mutlu ediyor” dedi.

‘İKİ ÜLKE ZOR DURUMLARDA BİRBİRLERİNE YARDIMCI OLACAK İLİŞKİLER KURDU’

Konuk Bakan Yoko, Türkiye ve Japonya’nın coğrafi olarak birbirinden uzak olmasına rağmen köklü bir etkileşimi ve geçmişi olan iki ülke olduğunu ifade etti. Her iki ülkenin zor durumlarda birbirine yardım eden ilişkiler kurduğunu ifade eden Yoko, bugün yapılan bakanlar toplantısında kazanılan büyük ivmeden yararlanılarak stratejik ortak Türkiye ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

‘İSRAİL-FİLİSTİN DURUMUNUN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ORTAK ÇALIŞMALAR KABUL EDİLDİ’

Bakan Yoko, görüşmede ayrıca İsrail-Filistin çatışmaları nedeniyle Gazze’deki insani durumun derhal iyileştirilmesi ve durumun sakinleştirilmesi için ortak çalışma yapılması konusunda mutabakata varıldığını da belirtti.

haber-adilcevaz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu