Haber

Afrika Birliği, Nijer’de Anayasal Düzene Geçişi ve Cumhurbaşkanının Serbest Bırakılmasını Destekliyor

Afrika Birliği (AfB), Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’de anayasal düzene geçiş ve ev hapsinde bulunan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması da dahil olmak üzere aldığı tüm kararları desteklediğini duyurdu.

AfB Yönetim Kurulu Başkanı Musa Faki Mahamat tarafından yapılan yazılı açıklamada, Nijer’deki krizin çözülmesi için ECOWAS kararlarına destek verildiği paylaşıldı.

Açıklamada, Nijer’de anayasal düzeni değiştirmeye yönelik adımlar karşısında, ülkede anayasal sisteme geçiş ve ev hapsinde bulunan Başkan Bazum’un serbest bırakılması da dahil olmak üzere ECOWAS’ın aldığı tüm kararların alındığı belirtildi. , desteklendi.

Nijer Devlet Başkanı Mohammad Bazum’un kötü tutukluluk kurallarından duyduğu derin endişenin dile getirildiği açıklamada, cunta rejimi Bazum’un serbest bırakılması ve ECOWAS ile anlaşma çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Demokratik bir süreçle seçilmiş olan Cumhurbaşkanı’na yönelik bu tür muamele kabul edilemez” denildi. ifadesi kullanıldı.

Son olarak, Başkan Bazum’u güçlendirmek için uluslararası topluma bir davet yapıldı.

Nijer’deki darbe gündemiyle dün Nijerya’nın başkenti Abuja’da düzenlenen ECOWAS Zirvesi’nde üye devletlerin savunma bakanlarına “anayasal düzenin tesisi için” yedek kuvvetlerini hazırlamaları ve konuşlandırmaları talimatı verildi.

Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz’da gündeme geldi.

Nijer’de Başkan Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve 28 Temmuz’da geçiş hükümetinin başına geçti.???????

ECOWAS, Nijer’de ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından 30 Ağustos’ta ilk kez toplandı ve cuntaya Başkan Bazum’u serbest bırakıp göreve dönmesi için 7 gün verdi.

ECOWAS, bu dönemde taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her türlü seçeneği değerlendireceklerini belirterek, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmadı. Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerini yansıtıyordu.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiride Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyardı ve Gine de cuntaya takviye kuvvetler duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu