Haber

800 Akademisyen ve Aktivist Raşid El Gannuşi’nin Serbest Bırakılması İçin Ortak Mesaj Yayımladı

60 ülkeden 800 akademisyen, sivil toplum aktivisti, düşünür, parlamenter ve toplum insanı, Tunus Halk Meclisi eski lideri ve Nahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi’nin serbest bırakılması için ortak mesaj yayınladı.

Ghannouchi’nin tutuklu yargılandığı dava nedeniyle 100 gün hapis cezasına çarptırılması münasebetiyle yayınlanan ortak açıklamada, Ennahda başkanının bir an önce serbest bırakılması için çağrıda bulunuldu.

Ghannouchi’ye Özgürlük Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Hapis cezasının 100. gününü geride bırakan Raşid el-Gannuşi’nin tahliyesi için 60 ülkeden 800 akademisyen, sivil toplum aktivisti, düşünür, parlamenter ve önemli isim imza attı.

İmzacılar arasında Tunus’un eski Cumhurbaşkanı Merzuki de bulunuyor.

Tunus Devlet Başkanı Kays Said’in 25 Temmuz 2021’de aldığı “olağanüstü kararlar”a tepki gösteren açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bölge halkları ve İslam alemi için bir ilham kaynağı olan Tunus, diktatörlüğe dönüş tehlikesiyle karşı karşıyadır. Demokratik bir hükümet sistemi kurmak, hak ve özgürlükleri korumak için 10 yıllık çalışma ve ilerlemenin ardından bu sistem başlamıştır. bugün, 25 Temmuz 2021. Cumhurbaşkanı Kays Said, tüm güçleri tekeline alarak siyasi, ekonomik ve toplumsal krizlerin derinleşmesine neden oldu.”

Ortak dayanışma mesajına imza atan isimler arasında Tunus eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, eski Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran ve Sadeddin el-Osmani, Türkiye Cumhuriyeti eski Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Irak eski Cumhurbaşkanı Tarık el-Haşimi ve Dünya Müslüman Birliği Akademisyenler Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadağ da yer alıyor.

“Gannouchi ileri yaşına rağmen haksız yere tutuklandı”

Açıklamada, Tunuslu yetkililerin Ghannouchi’yi ölüm cezasıyla sonuçlanabilecek davalar kapsamında 17 Nisan’da tutukladığı belirtildi.

“Eski Meclis Başkanı Ghannouchi, 82 yaşında olmasına rağmen, devlet güvenliğine komplo kurmak da dahil olmak üzere 10 farklı soruşturmaya dahil edilerek tutuklandı. Tunus’ta Şubat ayından bu yana devam eden tutuklamalar, Cumhurbaşkanı Said’in demokratik kazanımları ve demokratik kazanımları bir kenara bırakmasına neden oldu. ülkeyi diktatörlüğe döndürmek onun işinin sonucudur.”

Gannuşi’nin İslam ile demokrasinin uyum ve birlikte yaşama kültürünün önde gelen teorisyenlerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, “İnsan hakları, özgürlükler, sivil haklar, demokratik reform ve ılımlı İslam üzerine çok sayıda kitabı ve makalesi bulunan Gannuşi’nin İslam dünyasında nesiller boyu düşünürlere ve siyasi aktivistlere büyük bir hizmet oldu, bir ilham kaynağı oldu.” ifadeler kullanılmıştır.

‘Devlet güvenliğine karşı komplo’ soruşturmasında onlarca kişi tutuklandı

11 Şubat’ta başlayan gözaltı operasyonlarında “muhalefete gözdağı vermek” iddiasıyla onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, hakim ve iş insanı “devlet güvenliğine komplo kurmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Nahda Hareketi eski yöneticilerinden Abdülhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki, iş insanı Kemal Latif, Ennahda Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Nureddin el-Bahiri, Mozaik FM Tutuklananlar arasında Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar, Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam el-Şebbi, Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi, Anayasa Profesörü Cevher bin Mubarak, siyasi aktivist Şeyma İsa ve Demokratik Akım Partisi eski Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi yer alıyor.

17 Nisan’da bir toplantıda söylediği sözler nedeniyle “halkı iç savaşa sürüklemek” suçlamasıyla gözaltına alınan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi de tepkilere rağmen 48 saatlik polis sorgusunun ardından tutuklandı. ulusal ve uluslararası arenada.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkedeki bazı siyasetçilerin “devletin güvenliğine karşı komplo kurmak” ve “ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar atmak” suçlamasıyla tutuklandığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu