Haber

Vartinis Davası’ndaki yakalanması zor sanık emekli maaşı alıyordu

Muş’un Korkut ilçesinin Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993’te aynı aileden 9 kişinin evlerinin ateşe verilerek öldürülmesine ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden başlayan Vartinis Davası’nın 20. duruşması Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. görüldü.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberine göre, 30 yıl zamanaşımı süresi olan davanın duruşmasına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan katıldı. , 3 Ekim’de ve İnsan Hakları Derneği. (İHD) MYK üyesi Nuray Mütercim katıldı. Duruşmaya Muş’tan belgelerin avukatları Kadir Karaçelik ve Fuat Özgül Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

ZAMAN TALEBİ

Duruşma avukatların ifadeleriyle başladı. Avukatlar Fuat Özgül ve Kadir Karaçelik daha önceki açıklamalarını tekrarlayarak savunma için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, emekli maaşı aldığı tespit edilen sanık Bülent Karaoğlu’nun banka hesap numarası için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı 4 Aralık’a erteledi.

Ne oldu?

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis Kasabası (Altınova) kırsalında 2 Ekim 1993 tarihinde çıkan çatışmada bir astsubay hayatını kaybetti. Çatışmanın ardından Astsubay’ın naaşını almaya gelen askerler, Vartinis’ten geçerken havaya ateş açarak, “Bu gece gelip köyünüzü yakacağız” diyerek bölgeden ayrıldı. Olaydan bir gün sonra, yani 3 Ekim 1993’te askerler “örgüte yardım ettiklerini” iddia ederek kasabaya gelerek köyü ateşe verdiler. Nasır ve Eşref Öğüt çifti, evlerinin ateşe verilmesi sonucu en büyüğü 12, en küçüğü 3 yaşında olan 7 çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti. Evden sağ kurtulan tek kişi Aysel Öğüt, daha sonra katliamla ilgili suç duyurusunda bulundu.

DOSYA KAPATILDI

Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, belgeyi “terör suçu” olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararıyla Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı’na gönderdi. DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, olayı “terör eylemi” olarak nitelendirdi ve “faillerinin bilinmediği” gerekçesiyle belgeyi kapattı.

Aysel, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yapılan düzenlemeler nedeniyle 2003 yılında yeniden suç duyurusunda bulundu. Bu kez Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, iddialarda adı geçen kişilerin askeri görevde oldukları gerekçesiyle Elazığ 8’inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Belge bu kez askeri savcılıkta 7 yıl bekledi.

2011 yılında aile avukatları yeniden savcılığa başvurdu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, kanundaki değişiklikleri dikkate alarak soruşturmayı yürüttü ve tamamladı. Devrin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Üsteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Gökyazı Karakol Komutanı Kurmay Çavuş Turhan Nurdoğan hakkında “kasten zarar verme” suçundan dava açıldı. birden fazla kişinin evlerin yakılarak öldürülmesi”. açıldı.

BERAAT KARARI

Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 Mart 2016’da görülen davanın karar duruşmasında, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Bülent Karaoğlu ve diğer 3 fail hakkında “güvenlik” gerekçesiyle “güvenlik” gerekçesiyle beraat kararı verildi. kanıt”. Karara “yargılamanın eksik yürütüldüğü” gerekçesiyle itiraz edildi.

YÜKSEK MAHKEME KARARI

Karar, dosyanın 5 yıl Yargıtay’da bekletilmesinin ardından verildi. Yargıtay, katliamdan dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu’nun sorumlu olduğunu belirterek, “Yüzbaşı Bülent Karaoğlu köyün yakılması emrini verdi” diyerek yerel mahkemenin beraat kararını bozdu. Daire, failler arasında yer alan üç üst rütbeli askerin de beraatini onayladı. Kararın ardından 21 Eylül 2021’de Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Bülent Karaoğlu hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Ancak Bülent Karaoğlu Eylül 2021’den bu yana yakalanamadı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu