Sağlık

Uzmanlar, Hapşırığı Tutduğunuzda Vücudunuzda Oluşabilecek Hasarları Açıklıyor

Toplu alanlarda olduğumuzda hapşırmaktan korkuyor olabiliriz ve onu içimizde tutmak isteyebiliriz. Her ne kadar hapşırmak şu anda zararsız gibi görünse de çok önemli sonuçlar doğurabilir. Bakalım ne tür sorunlarla karşılaşacağız?

Kaynak:https://www.thesun.co.uk/health/24573…

Kalabalık yerlerde hapşırmamaya ne kadar utansak da, uzmanlar bunun ciddi sonuçlara yol açabileceğini söylüyor. Bu ciddi sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsak asla hapşırmamalıyız, en kibar şekliyle dirseklerimizin içine hapşırmalıyız.

1. Bir kişinin kendi boğazını parçalaması, hapşırığı tutmanın boğazda neden olabileceği hasara bir örnektir. Hekimler, BMJ Case Reports dergisinde yer alan makalelerinde, hapşırmadan önce hastanın burnunu ve ağzını sıkarak basıncın yumuşak dokuyu parçaladığını belirtti.

Bunu yaşayan 34 yaşındaki bir adam o kadar çok acı çekiyordu ki zorlukla konuşabiliyor veya yutkunabiliyordu. Ağzını kapatıp aynı anda burnunu sıkarak hapşırmasını durdurmaya çalıştıktan sonra boynunda şişmeye başlayan bir patlama hissi hissettiğini iddia etti.

2. Hapşırma çok fazla baskı oluşturur ve onu tutmaya çalışmak göz, burun veya kulak zarındaki kılcal damarların patlamasına neden olabilir. ABD’nin New Jersey şehrindeki Allergy Associates’ten kulak burun boğaz uzmanı Dr. Jason Abramowitz, bunun yüzde yüzeysel hasara neden olabileceğini ve yüzün daha kırmızı ve lekeli hale gelebileceğini söyledi.

“Göz kürenizde kırmızı bir nokta görebilir, hatta hafif bir burun kanaması bile yaşayabilirsiniz. Daha ciddi vakalarda kulak zarınızın patlamasına da neden olabilir.” ekledi.

3. Nadir durumlarda yüzdeki basınç artışı da beyin anevrizmasını tetikleyebilir. NHS, bunun zayıflamış bir kan damarında bir şişkinlik olduğunda meydana geldiğini söylüyor.

Beyindeki patlayan bir kan damarı, kafatasındaki beyin çevresinde yaşamı tehdit edebilecek kanamalara neden olabilir. Kanama beyinde büyük hasara neden olabilir ve her beş kişiden üçü iki hafta içinde ölür.

4. Soğuk algınlığı veya grip nedeniyle hapşıranlarda hapşırığı tutmak orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun nedeni hapşırmanın burnunuzu bakteriler dahil orada olmaması gereken şeylerden temizlemeye yardımcı olmasıdır.

Cleveland Clinic’e göre hava taşıyan bakterileri veya enfekte mukusları orta kulağa geri itmek enfeksiyona neden olabilir.

5. Hapşırmayı engellediğinizde göğsünüzde rahatsız edici bir dolgunluk hissi yaşayabilirsiniz. Jason, bunun nedeni göğüste nefes almamıza yardımcı olan kas olan diyaframa baskı uygulamanız olduğunu söyledi.

Nadir durumlarda, hapşırıklarını tutmaya çalışan kişilerin diyaframda çok fazla hava ve basınç sıkıştığı ve akciğerlerinin çöktüğü rapor edilmiştir. Tıbbi olarak pnömotoraks olarak bilinen bu durum, havanın akciğer ile göğüs duvarı arasında sıkışıp kalmasıyla ortaya çıkar.

Hapşırmamaya dikkat edin, sağlıklı günler❤️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu