Haber

Türkiye’de kadınların şiddetten nasıl korunduğu izleniyor

2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Nahide Opuz ve annesini maruz kaldıkları sistematik erkek şiddetine karşı korumayarak Türkiye’yi ayrımcılığa neden olmaktan mahkum etti.

Bu karar aynı zamanda AİHM düzeyinde bir devletin kadına yönelik şiddetle mücadele etme yükümlülüğünü vurgulayan ilk karardı. İstanbul Sözleşmesi bu karar üzerine inşa edilmiş ve devletlere şiddeti önleme ve kadınları şiddetten koruma yükümlülüklerini tanımlamıştır.

Türkiye, 2021 yılında İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamış olmasına rağmen Opuz Küme Vakaları nedeniyle gözetim altındadır. Opuz kararının ardından AİHM’de görülen dört kadının davası da Türkiye aleyhine sonuçlandı. Tüm bu kararlar Opuz Küme Davaları başlığı altında takip edilmektedir. Türkiye, Opuz Küme Vakaları için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne (AKBK) düzenli olarak rapor vermekte ve Bakanlar Komitesi Türkiye’ye tavsiyelerde bulunmaktadır. Biz Mor Çatı Kadın Sığınma Evi Vakfı olarak bu vakaların izlenme sürecini hazırladık.bildiri ile katkıda bulunduk

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu