Sağlık

Tırnak yemeyi nasıl engelleriz?

İSTANBUL (İGFA) –Çocuklarda ve ergenlerde tırnak yeme yaygın… Çocukların yüzde 20-33’ünde, ergenlerin ise neredeyse yarısında yani yüzde 45’inde görülüyor.

Bazıları için yetişkinliğe yaklaştıkça sorun azalsa da ne yazık ki devam ediyor.

Psikiyatrist Dr. Tuba Erdoğan konu hakkında bilgi verdi.

TIRNAK YEME NEDENLERİ NELERDİR?

Araştırma, bu davranışın aşağıdaki yaygın nedenlerini ortaya çıkarmıştır.

Bunun nedeni olarak; Sonluluk, gerginlik ve endişenin yol açtığı tırnak yeme hastalığında duygulara dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Tuba Erdoğan, “Duygusal yapımız neden tırnak yemeye yöneldiğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. ölüm ya da boşanma gibi travmatik yaşam olayları, utangaçlık ve özgüven düşüklüğü de etkili olabilir.Yine mükemmeliyetçi bireylerin yaşam yüküne ve hayal kırıklığına karşı dirençleri düşüktür.Hoşgörü durur ve bu durum tırnak yemekle hafifletilir. Huzursuzluktan dolayı daha güzel bir şeyler bulma isteğinin sebebi, yetişkin davranışını kopyalayan çocuklarda ve genellikle saldırgan ailelerde görülen psikosomatiğin ana sebebi hareketsizliktir” dedi.

Tırnak yeme psikolojisinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, karşı gelmeme bozukluğu ve ayrılık kaygısı bozukluğu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Erdoğan, tedavi yöntemlerine ilişkin şu hususlara da dikkat çekti.

Davranış terapisi: Terapi, genellikle tırnak yemeye eşlik eden utanç ve olumsuz duyguların serbest bırakılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, hissettiğiniz tetikleyiciler ve dürtüler hakkında farkındalığınızı artırmanıza da yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, alışkanlığı tersine çevirme eğitimi veya hipnoterapi etkilidir.

Kişisel bakım ve dinlenme: Kişisel bakım – düzenli yemekler, daha fazla hareket, bol uyku – size güzelleşme gücü vererek daha sakin, daha güvenli ve dirençli hissetmenize yardımcı olur. Tırnak yeme güçlü bir dürtüyü tatmin eder, bu nedenle zihni sakinleştirmek ve dürtünün yarattığı gerilimi azaltmak için meditasyon, günlük tutma ve yoga önerilir.

Sosyal Destek:Tırnak yeme isteği duyduğunuzda ek bir arkadaşınızla konuşabilirsiniz, gergin anları atlatmanıza yardımcı olabilir.

Herhangi bir psikiyatrik bozukluğun tedavisi: Kronik tırnak yeme sorunu olan bireyler, ilgili bir durumu ele almak için ilaçlara veya davranış terapisine ihtiyaç duyabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu