Haber

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda devam ediyor.

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, dünya çapında artan sanayileşme, nüfus, tüketim harcamaları, teknolojik gelişmeler gibi nedenlerden dolayı elektriğe olan talebin her yıl yüzde 4-5 oranında arttığını söyledi.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma konusunda geride kaldığını savunan Uz, rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde hızlı bir gelişme sağlanamadığını ifade etti.

Yenilenebilir enerjide hızlı ve sağlıklı ilerlemenin mümkün olmadığını savunan Uz, “Araştırma ve geliştirmeye gerektiği kadar kaynak ayırmıyoruz, rüzgar enerjisi üreticilerini yeterince teşvik edemiyoruz, rüzgar türbinlerini kendimiz üretemiyoruz. Rüzgarımız Yurt dışında büyük firmalar tarafından türbin üretimi yapılıyor.Ülkemizde ise rüzgar türbinlerinin kanatlarını ve “Kulesini biz üretiyoruz. Diğer sarf malzemeleri, jeneratörü, elektronik kontrol ünitesini kendi ülkemizde üretemez miyiz?” diye konuştu.

Madencilikte kontrol konusunda eksiklikler olduğunu ifade eden Uz, “Yol kenarlarında gördüğümüz terkedilmiş hammadde madenleri ve taş ocakları moralimizi bozuyor. Kontrolsüz ve önlemsiz bırakılan maden atıkları sularımızı ve toprağımızı kullanılamaz hale getiriyor.” söz konusu.

Rıdvan Uz, maden kazalarında kontrol eksikliklerinin yüzlerce cana mal olduğunu da kaydetti.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, hayatın devamı için gücün vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti.

Türkiye’nin enerji alanında kendine yeter hale geldiğini, bazı güç alanlarında ise ihracatçı konumuna geldiğini belirten Ersoy, “Ülkemizde sürekli, kaliteli enerji ve hammadde temininde hiçbir engelimiz yok. katma değeri yüksek, çevre dostu ve rekabetçi fiyatlarla. Enerji alanında yapılan üstün çalışmalar sonucunda 106 bin “Elektrik enerjisi kurulu gücünün megavatlara yaklaşmasıyla enerji güvenliğine ilişkin sorunlar geride kaldı. Savaşlar dört bir yanımızı sarmışken, ülkemizin enerji açısından kendini güvence altına alması son derece önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Rüzgar enerjisini diğer enerji türlerine dönüştüren teknolojinin diğer enerji kaynaklarına göre daha ekonomik olduğuna dikkat çeken Ersoy, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olduğunu, bunların başında rüzgar enerjisinin geldiğini kaydetti.

“21 elektrik dağıtım şirketini özelleştirdiniz”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, denetimlerin gereği gibi yapılmadığını iddia ederek, Amasra’daki maden kazasının ihmal sonucu meydana geldiğini söyledi. Yavuzyılmaz, Amasra’daki maden kazası öncesinde Sayıştay raporlarında gerekli uyarıların yapıldığını savundu.

Özelleştirme politikalarına da değinen Yavuzyılmaz, “21 elektrik dağıtım şirketini özelleştirdiniz. Bunların yaklaşık 13 milyar dolar getirisi olması gerekiyordu. Özelleştirirken ‘şirketler özelleştirme borçlarını dolar üzerinden ödeyecek’ kuralını koydunuz. Bazıları şirketler peşin, bazıları da taksitle ödeyecek. 2017’de çıkan yasa “KHK çıkararak özelleştirme borcu olan dağıtım şirketlerinin borçlarını dolardan TL’ye çevirip 6 taksit yaptırdınız, büyük bir kamu kaybına neden oldunuz. “dedi.

HEDEP Mersin Milletvekili Perihan Koca da enerjinin kamu hakkı olduğunu ve tüm vatandaşların bu haktan eşit şekilde yararlanabilmesi gerektiğini belirtti.

Enerjinin üretimden tüketime kadar her aşamasının bütünsel bir kamu planlamasıyla yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Koca, “Kamu planlamasının temelinde dışa bağımlılığın azaltılması, sürdürülebilirlik, yenilenebilirlik ve arz güvenliği ilkeleri olmalıdır.” söz konusu.

Özelleştirme politikalarını da eleştiren Koca, “Son 22 yılda kamu mülkiyetinde olan elektrik üretim tesisleri büyük oranda devredildi, dağıtım tesisleri ise tamamen özel sektöre devredildi. Özelleştirme vaadi ile başladı. Daha ucuz, daha kaliteli, daha az kayıp ve kaçağı olan bir sistemin, bugün gelinen noktada Türkiye’nin “Elektrik oldukça pahalı hale geldi, elektrik üretim ve dağıtım şirketleri zenginleşti.” dedi.

“Enerjide ‘tam bağımsız ve merkezi ülke’ ilkesi”

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, iktidar ve madencilikte tam bağımsız ve merkezi ülke olma ilkesiyle yola çıktıklarını ve çalışmaların bu doğrultuda yürütüldüğünü anlattı.

Ök, enerjide yeşil dönüşümün sağlanmasından, özellikle hidrojen başta olmak üzere farklı kaynaklardan yenilenebilir enerjinin üretimi ve depolanmasından, kritik minerallerin ülke ekonomisine kazandırılmasına, sera gazı emisyonlarını en aza indirecek kaliteli Ar-Ge projelerinden nükleer tesislerin kurulmasına kadar her şeyi anlattı. santralleri, Türkiye’yi enerji ve madencilik alanında en gelişmiş ülkelerden biri haline getiriyor. Bu karışıma ek yatırımların yapılmaya devam edeceğini belirtti.

Enerji sektörünü stratejik bir alan olarak gördüklerine işaret eden Ök, “İthalatçı olduğumuz bu alanda attığımız adımlarla enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın açılması yönünde birçok önemli çalışmayı hayata geçirdik. açığı cari fazlaya dönüştürüyoruz. Enerji politikalarımızı milli bir dava olarak görüyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu