Ekonomi

ECB faiz indiriminde kararlı kaldı, enflasyonun düşmesini bekliyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, mevcut ekonomik belirsizlik ortamında faiz indirimlerine ilişkin temkinli bir duruş sergiledi ve enflasyonun düştüğüne dair net deliller ortaya çıkana kadar bu tür önlemlerin düşünülmeyeceğini vurguladı. Bu görüş, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) İngiltere’de yıllık enflasyon oranının son 10 aydaki ilk artış olan Aralık ayında sürpriz bir şekilde artması sonrasındaki tutumunu yansıtıyor.

Küresel piyasalar bu hafta tahvil getirilerindeki belirgin artışa tepki olarak gergin bir seyir izledi. Bu değişiklik, 2024 yılı faiz oranlarına ilişkin daha önceleri daha güvercin olan beklentilerin azaldığını gösteriyor. Getirilerdeki artış, dünya çapındaki piyasalarda savunmacı bir duruşa katkıda bulundu.

Özellikle gelişmekte olan piyasa hisse senetleri sert bir darbe alarak 2016’dan bu yana yıla en sert başlangıcını yaşadı. Gelişmekte olan Asya ile diğer küresel piyasaların performansı arasındaki fark açılmaya devam ediyor. Çin’in mavi çip endeksi 2019’dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi de Çin’in düzensiz ekonomik toparlanmasının yatırımcı güvenini zayıflatmasıyla Perşembe günü 14 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Japonya’nın NikkeiEndeks 34 yılın en yüksek seviyesinden de geriledi ve yakın zamanda kar alımının başlaması bekleniyor.

Jeopolitik gerilimler piyasa dinamiklerini de etkiliyor. ABD, bu hafta Kızıldeniz’de ABD tarafından işletilen ikinci bir gemiyi hedef alan Yemen’deki Husi isyancılarını bir kez daha terörist grup olarak tanımladı. ABD ordusu yeni saldırılarla karşılık verdi. Bu gelişmeler, gemilerin artık bölgeden kaçınmak için Ümit Burnu çevresinde daha uzun rotalar izlemesi nedeniyle nakliye fiyatlarının artmasına yol açtı.

Kurumsal geliştirmelerde Apple (NASDAQ: AAPL ) dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olarak Samsung Electronics’i (KS:005930) geride bırakarak Samsung’un 12 yıllık hakimiyetine son verdi. Apple’ın bu başarısı, yakın zamanda dünyanın en değerli şirketi konumunu Microsoft’a (NASDAQ: MSFT) kaptırmasının ardından geldi.

Önümüzdeki dönemde piyasalar ECB’nin Aralık ayı toplantı tutanaklarını ve Başkan Lagarde’ın konuşmasını açıklamasını bekliyor. BoE ayrıca kredi koşulları anketini de yayınlayacak. Ek olarak, Fransa çeşitli devlet borç vadeleri için yeniden ihaleler açacak ve ABD inşaat izinleri ve konut başlangıçlarına ilişkin bilgileri raporlayacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu