Ekonomi

BAE, Ürdün, İsrail ve ABD su karşılığında elektrik alışverişini tartışıyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, İsrail ve ABD’den yetkililer, Tel Aviv ve Amman yönetimleri arasında “elektrik suya karşılık” takasını öngören projeyi görüştü.

İsrail basınına göre, İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz ve Başbakanlık Ofisi Direktörü Yossi Shelley, BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed el-Cabir, Ürdün Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı Salih Ali Hamid el-Harabshe, Su Bakanı Muhammed Jamil Musa en-Najcar, Çevre Bakanı Muawiya al-Radeida ve Beyaz Saray Güç Birimi Yöneticisi ve Cumhurbaşkanlığı Özel İklim Elçisi David Livingston, BAE’nin başkenti Abu Dabi’de bir meydana geldi.

Görüşmede, “İsrail’in Ürdün’e satacağı arıtılmış deniz suyu karşılığında Ürdün’den güneş enerjisi satın almasını” öngören proje ele alındı.

Basında yer alan habere göre İsrail Güç Bakanı Katz, “Abu Dabi ziyaretim İsrail’in gücünün ve konumunun bir göstergesidir. Bu, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde imzalanan İbrahim anlaşmalarının meyvesidir. İsrail komşularıyla ilişkiler kurmak istiyor, istediği güçlü ve başarılı bir devlet.” değerlendirmesini yaptı.

Katz, söz konusu projenin bölgesel bir girişim olmanın ötesine geçeceğini ve İsrail, Ürdün, BAE ve ABD arasında dört yönlü benzersiz bir işbirliğinin başlangıcı olacağını söyledi.

Görüşmede, Kasım ayında BAE’de gerçekleştirilecek olan 28. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP28) Taraflar Konferansı’nda (COP28) söz konusu proje için anlaşma imzalanma olasılığı da masaya yatırıldı. değerlendirildi.

Öte yandan Ürdün haber ajansı PETRA, Ürdünlü bakanlar Harabshe, Neccar ve Radaidah’ın BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Jabir ile görüştüğünü bildirdi.

Rapora göre Ürdünlü bakanlar, BAE’nin iklim sorunlarıyla mücadeledeki öncü rolünü ve Bakan Jaber’in bu önemli uluslararası forumun başkanı olacağı gerçeğini övdü.

Ürdün Su Bakanlığı 22 Kasım 2021’de Ürdün, İsrail ve BAE’nin 2022’de enerji ve su alanında ortak bir projenin fizibilite sürecini başlatmak için bir “niyet beyanı” imzaladığını bildirdi.

Projeye göre Ürdün, İsrail’e yılda 600 megavat güneş enerjisi ihraç edecek, İsrail ise Ürdün’e 200 milyon metreküp arıtılmış su ihraç edecek. BAE’nin Ürdün’de ABD gözetiminde kuracağı güneş sahalarından güneş enerjisi elde edilecek.

Ürdün hükümetinin İsrail ile imzaladığı, elektrik karşılığında su tedarikini kapsayan “niyet beyanı” ülkede protestolara neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu