Haber

Aylin Nazlıaka: “Eşit Temsil Bir Haktır. Hakkımızı Alana Kadar Mücadelemiz Devam Edecektir”

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Türkiye’de kadının seçme ve seçilme hakkının 88. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada; “Cinsiyet eşitliğini sağlamak için bütüncül politikaları bir an önce hayata geçireceğiz. CHP hanımları olarak bugün 81 ilde, 973 ilçede aynı anda haykırıyoruz: Eşit temsil haktır. Bu hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. haklar. Gelen kimse.” söz konusu.

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, partisinin 81 il ve 973 ilçe kadın kolları başkanı ile 5 Aralık’ın kadınların seçme ve seçilme hakkının 88. yılı münasebetiyle eş zamanlı basın toplantısı düzenledi. Nazlıaka dedi ki:

“O DÖNEMDE PARLAMENTODA KADIN TEMSİLİNDE DÜNYADA 2’CİYİZ”

“Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak, bize eşit yurttaş statüsü kazandırdı. 1935’te yapılan ilk genel seçimlerde kadınlar haklarını talep ederek sandık başına gittiler. Birçok büyük ilde kadınların oy oranı yüzde 10’a çıktı. 1936 ara seçiminden sonra TBMM’de Çankırı’dan seçilen bir kadın milletvekili olmak üzere toplam 18 kadın milletvekili seçildi. o zaman sıradaydık.

88 yıl oldu, 1. sıraya yükseldik mi? Hayır. Bırakın 1. olmayı, ilk 10’da mıyız, ilk 100’de miyiz? Hayır. 129. sıradayız. Örneğin 2011’de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı Suudi Arabistan’da kadınların parlamentodaki temsil oranı yüzde 20. Bir yanda 88 yılda geldiğimiz nokta var, diğer yanda 11 yılda yüzde 20’lik bir temsil oranıyla önümüzde olan, gelişmekte olan ülkelerde ise aslında çok gerimizde olan ülkeler var. .

“BİZ KADINLARDA EŞİTLİK İÇİN 152 YIL BEKLEYECEK TOLERANSIMIZ VE SABRIMIZ YOK”

Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl hazırladığı raporlar var. Bu raporlar arasında cinsiyet eşitsizliğine bakıldığında Türkiye her geçen yıl daha da geriliyor. 2021 sonunda hazırlanan raporda 156 ülke arasında 133. sırada yer alıyor. Seçmenin yarısının kadın olduğu gerçeğinden yola çıkarak eşit temsili savunuyoruz. Kadınların tüm karar alma mekanizmalarında eşit olarak yer alması gerektiğini yüksek sesle haykırıyoruz. Başka bir çalışma, Türkiye’nin tam eşitlik için 152 yıla ihtiyacı olduğunu söylüyor. Ama biz kadınların 152 yıl bekleyecek ne sabrı var ne de sabrı.

“ÜLKEMİZDEKİ 17 BAKANDAN BİRİ KADIN”

Kadın kimliğinin hem parlamentoda hem de yerel yönetimlerde en az yüzde 33 oranında temsil edilmesi gerekiyor. 1935’ten 2018’e kadar toplam 23 genel seçim yapıldı. Bu seçimlerde 11.385 milletvekili Meclis’te görev aldı. Bunların sadece 598’i kadındı yani biz sadece yüzde 5’in içindeyiz. Bugün meclisteki 580 milletvekilinin sadece 101’i, yani yüzde 17,4’ü kadın. Ülkemizde 17 bakan var, sadece 1 kadın bakan var. Şunu çok net belirtelim ki şu anda sadece yüzde 5,8 oranında bakanlar kurulunda temsil ediliyoruz ama bakanın tavırları, söylemleri ve politikaları nedeniyle temsil edilmiyoruz bile diyebiliriz.

“31 MART 2019 YEREL SEÇİMLERİNE GÖRE BİN 389 BELEDİYE BAŞKANININ SADECE 22’Sİ KADIN, O DA YÜZDE 2”

1930’dan son yerel seçim olan 2019’a kadar yapılan 19 yerel seçimde sadece 156 kadın belediye başkanı oldu. Erkeklerde ise bu sayı 32 binin üzerinde. Oransal olarak baktığımızda binde 5’in bile altındayız. 31 Mart 2019 yerel seçimlerine göre 1.389 belediye başkanının sadece 22’si yani yüzde 2’si kadın. 2019 seçim sonuçlarına göre toplam 50.217 muhtarın sadece 1.119’u yani sadece yüzde 2’si kadındır. Kadın muhtar sayısı bir önceki seçime göre yüzde 64 arttı. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 oldu. Görüldüğü gibi bu oran dünyaca kabul edilen kritik eşiğin çok altında. Yani Türkiye’de kadınlar siyasette ve karar alma mekanizmalarında temsil edilmiyor.

“PARTİMİZİN CİNSİYET KODUNU YÜZDE 33 OLARAK BELİRLEDİK”

CHP olarak tüzüğümüzde yaptığımız değişiklikle cinsiyet kotasını yüzde 33 olarak belirledik. Elbette kadınlar olarak eşit temsil ve eşitlik istiyoruz. Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifimiz ile mecliste yüzde 50-50 temsilimiz olacak ve bir kadının olduğu yerlerden listeye kadınların da dahil edilebileceği bir kanun teklifi hazırladık. ve fermuar sistemi ile bir kişi seçilebilir. Bu teklif AKP ve MHP oylarıyla reddedilse de eşitlik mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Kadın erkek eşit bir Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci asrını demokrasi ile taçlandıracağız.

“SONRAKİ SEÇİMLERE KADAR YASALARA DOKUNMAYIN, UYGULAYIN”

Eşitsizlik sorununun tek bir nedeni vardır, o da zihniyettir. “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum”, “annesiz kadın yarımdır”, “annelik meslektir” gibi söylemler, kadını doğurganlığı üzerinden tanımlayan söylemler kesinlikle eşitlikçi politikalar üretemez. Kadınların yaşam hakkını savunmayanlar, savunulan kadınların öldürülmesine seyirci kalanlar, kadınlara yönelik samimi politikalar uygulayamazlar. İstanbul Sözleşmesi hükümleri ile artık iç hukukumuza girmiştir. İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğunu ve ülkeyi yönetenlerin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Onlara tek bir davetiye yapıyoruz; Bir sonraki seçime kadar yasalara dokunmayın, uygulayın.

KADINI GÜÇLENDİRECEK 3 TEMEL PROJE

Partimiz kadınları güçlendirecek üç temel projeye imza attı. Birincisi HAYAT projemiz. 7/24 hizmet veren davet hattımız ile 444 82 85’i arayan tüm şiddet mağduru kadın, yakınları, istismara uğramış çocuklar ve ailelerine destek oluyoruz. İkinci projemiz; Yoksulluğu bitirecek olan Aile Ek Yardım Sigortası projesidir. Bu proje, onun adına açılan banka hesaplarına para yatırarak ailedeki kadını güçlendirecektir. Sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getireceğimiz, herkese sosyal güvence sağlayabileceğimiz, taban fiyat ve altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan vatandaşlarımıza elimizi uzatacağımız bir projedir. . Üçüncü projemiz ise kadın istihdamı ile ilgili. Bugün 2 milyona yakın okuma yazma bilmeyen kadın kalana kadar, kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğini sağlayana kadar mücadele edeceğiz. Uygun eğitim alan kızlarımızın meslek sahibi olmalarını, sonrasında hayata başlayıp ekonomik olarak güçlenmelerini sağlayacağız.

“HİÇBİR ÇOCUĞUN YATAKTA ASILI OLMAYACAĞI BİR TÜRKİYE’Yİ HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ”

Bunu yaparken dört ayaklı bir strateji uygulayacağız. Birinci ayak, hukukun üstünlüğü ve demokrasidir. Çünkü hukukun üstünlüğünün değil hukukun üstünlüğünün olduğu bir Türkiye’de yatırım yapılamaz. İkinci ayak, üreten, kendi kendine yeten bir Türkiye’dir. Üçüncü ayak ürettiğini adil paylaşan bir Türkiye’dir. Refahın tabana yayıldığı, sadece ayrıcalıklı bir kesimin değil, toplumun tüm kesimlerinin zenginleştiği bir Türkiye inşa edeceğimizi de vurgulamak isterim. Bunda en büyük paya kadınlar sahip olacak, çünkü yoksulluktan ve yoksunluktan en çok etkilenen kesim kadınlar olduğu için burada da pozitif bir ayrımcılık olacak. Dördüncü etapta ise sürdürülebilir bir gelişme ile devam edeceğiz. Kısacası hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa edeceğiz.

“BUGÜN 81 İL VE 973 İLÇEDE AYNI ANDA ÇAĞRI YAPIYORUZ: EŞİT TEMSİL HAKTIR”

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için bütüncül politikaları hemen hayata geçireceğiz. CHP hanımları olarak 81 ilde, 973 ilçede aynı anda haykırıyoruz: Eşit temsil haktır. Bu hakkımızdan asla vazgeçmeyiz, vazgeçmeyeceğiz diyoruz. Hakkımızı alana kadar çabalarımız devam edecek. geliyor geliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu