Teknoloji

Araba Camlarında Gördüğümüz Ama Amacını Anlayamadığımız Siyah Kodlar Aslında Ne İşe Yarar?

Hemen hemen her arabanın camındaki gizemli yazıların ne işe yaradığı sorusu hepimizin en az bir kez aklına gelen sorulardan biridir. Sadece otomobilin markasını belirtmekle kalmayan bu geniş bilgi kodlarının asıl amacı da burada…

Otomobillerimizin vazgeçilmezi olan kapı camları, günlük hayatta kullanılan camlardan çok daha farklı değerli güvenlik testlerinden geçirilerek üretilmektedir.

Olası bir kaza anında en az hasar görecek şekilde tasarlanan camların güvenlik ve sertifika bilgilerinin bir kısmı üzerlerindeki kodlarda saklı.

İlk bakışta pek bir anlam ifade etmeyen yazılarda otomobilin markası ve camı üreten firmanın adı ilk göze çarpan detaylarda.

Çoğu zaman ilk bakışta kafa karıştıran ve anlamlandırabildiğimiz yazı camiasında gördüğümüz ilk sembol, yakından tanıdığımız araba logoları oluyor. Logonun altında camı üreten firmanın adı kalın harflerle belirtilmiştir. Ülkemizde birçok otomobil camında Saint-Gobain, SOLVIVER, AGC Automotive, SISECAM gibi üreticileri görmeniz merakla beklenmektedir.

Cam üzerindeki logoya ve üreticinin adına çeşitli roma rakamları eşlik eder. Bu rakamlar camın cinsi ve dayanıklılığı hakkında bilgi vermek için kullanılır.

Arabalarda genellikle üzerinde bulunduğu camın cinsini ve dayanıklılığını sınıflandırmak için küçük ebatlarda ve algılanamayacak Roma rakamlarıyla kullanılır.

  • BEN –Güçlendirilmiş ön cam

  • Standart çok katmanlı ön cam

  • III-İşlenmiş çok katmanlı ön cam

  • IV-pleksiglas

  • V-Işık geçirgenliği %70’ten az olan diğer camlar (ön cam hariç)

  • VI-Işık geçirgenliği %70’in altında olan çift cam

Romen rakamlarının hemen altındaki daire içindeki E harfi ve yanındaki rakam, camın hangi ülkede onaylandığını gösteriyor.

Daire içindeki E harfi de araç camları için büyük değer taşır. Ülke kodlarını temsil eden bu sembol, E harfinin yanına belirtilen ülke numarasının yazılmasıyla oluşturulmuştur. Merak edenler için Türkiye’nin onay kodunun E37 olduğunu da söyleyelim.

Otomobillerde sıkça karşılaştığımız M, AS ve DOT kodları, söz konusu camın ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylandığını gösteriyor.

Çin’deki güvenlik testlerinden geçen camlar, daire içinde “CCC” ibaresini taşır.

Araç camının hangi bölgede onaylandığını gösteren bir diğer kod ise R43 kodudur. Camınızda bu kodu görüyorsanız kapı camlarınızın Avrupa standartlarına uygun olduğundan emin olabilirsiniz.

Peki siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu