Hubble En Parlak Süpernovayı Yeniden Fotoğraflıyor
1990 yılında uzaya fırlatılan araç, onlarca yıldır birçok gizemin çözülmesine vesile oldu. Hubble uzay teleskobu bugün yeni bir gözlemle geldi. Uzay Teleskobu, 160.000 ışıkyılı uzaklıktaki “LMC N49” süpernovasının patlamasından sonra geriye kalanları gözlemledi.
Yıldızın geride bıraktığı şey temelde bir gaz kütlesi olsa da, bu kütlenin görünümü oldukça büyüleyiciydi. Mavi ve turuncu renklerde görülen kitle, 75 ışıkyılı genişliğe kadar vardı. Bu devasa yapı Hubble’a şu şekilde yansıdı:
Süpernovanın kalıntıları şöyle görünüyor:
Öte yandan yıldızın geride bıraktığı tek şey bu kütle değildi. Bilim adamları yaptıkları incelemelerde bu yıldızın kalıntılarını gördüğümü, kendi etrafında yüksek hızla dönen bir yıldız olduğunu söylüyorlar. nötron yıldızı olabilir paylaştı. Yıldızın patlaması da bu yüksek hızlı dönüşün bir sonucuydu.
Yüksek kütleli yıldız kendi etrafında hızla döner. çok yüksek iç basınç sahiplendi ve kendi içine çöktü. Sonuç olarak dev yıldızın çekirdeği patladı.
LMC N49 adlı süpernova şimdiye kadar keşfedildi. en parlak süpernova kalıntısı olarak tahsil edilir. Kalıntı ilk olarak 1979’da keşfedildi. Kalıntıların ilk fotoğrafı yine Hubble tarafından çekildi. 2003’te Alınmıştı. O fotoğraf şöyleydi: