Binicilik, yıllık 15 milyar euro ihracat potansiyeline sahip.
08 – 11 Haziran 2023 tarihleri arasında Kemer Country Club mülkiyetinde düzenlenen şampiyonaya 155 at katıldı. TBF Lideri Hasan Engin Tuncer, biniciliğin yıllık 15 milyar euro ihracat potansiyeli olduğunu vurguladı.
“Yılda 2 bin 500 atı yurt dışından alıyoruz”
TBF Lideri Tuncer, “Binicilik, doğrular yapıldığında Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacak bir branş olma potansiyeline sahiptir. Atçılığı büyük bir sanayi kolu olarak görüyor ve Sanayi Bakanlığı, Kalkınma Ajansları ve Avrupa Birliği takviye fonlarından destek alarak ülkemizin at yetiştiriciliğinde Avrupa ülkeleri ile rekabet edebileceğine inanıyoruz.
Almanya’nın yıllık at ihracatı 12 milyar euro. Hollanda da aynı formda. Neden Türkiye’de de olmasın?” söz konusu. Her yıl yurt dışından yaklaşık 2 bin 500 atın alındığını belirten Tuncer, şöyle devam etti: “Ülkemizde at yetiştiriciliği başarıyla yapılabiliyor, bunu üniversitelerimizin araştırmalarına dayanarak söylüyorum.
Sakarya, Kocaeli, Çatalca, Bolu kaliteli at yetiştiriciliği için uygun bölgelerdir. İstihdam açısından da seyis, nalbant, yem sanayi, güvenlik, bakıcı, veteriner, eğitmen, ulaşım gibi farklı alanlarda iş imkanlarını artırabiliriz” dedi.
At fiyatları 300 bin euroyu buluyor
Binicilik sporuna uygun atların fiyatlarının 50 bin euro ile 300 bin euro arasında değiştiğini belirten Tuncer, bir atın bakımı, veteriner giderleri, yemi ve ekipmanıyla aylık maliyetinin 40 bin TL’ye ulaştığını bildirdi. Bu nedenle binicilik sporunun belli bir segmente sıkıştığına dikkat çeken Tuncer, şu bilgileri verdi: “TBF olarak üniversitelerle çalışmaya başladık. 12 üniversite ile işbirliği yapıyoruz. Spor liseleri projemizi hayata geçirmek için gerekli çalışmaları başlattık.”